Név:
E-mail:
HÍREK - Hírek - Interjú
Bravúros világbajnoki szereplés után, Európa-bajnokság előtt
1
Tízen dupláznak a sikercsapatból

  2018. Július 31.
Minden előzetes várakozást messze felülmúlva, a legjobb négy közé beverekedve magát a negyedik helyen végzett U17-es válogatottunk a múlt heti, minszki világbajnokságon. Sok idejük nincs pihenni, ünnepelni a lányoknak, hiszen a hét végén már kezdődik Udinében U18-as Eb, amelyre a világbajnoki bravúrcsapatból 10 játékos utazik.

- Gratulálunk a világbajnoki negyedik helyezéshez. Jól sejtjük, hogy ez egy minden előzetes várakozást felülmúló siker? - kérdeztük Völgyi Pétert, az együttes szövetségi edzőjét.

- Egyértelmű, hogy hatalmas siker, hogy bejutottunk a legjbb négy közé. Egészen pici hiányérzetünk azért volt, ha fejben picivel tovább bírják a lányok az utolsó meccset, megszerezhettük volna a bronzérmet. Megérdemelték volna a lányok, rengeteget melóztak ezért a remek eredményért, jó lett volna valami szép, kézzel fogható emlékkel, éremmel hazatérni.

- A legjobb négy közé jutásért vezető úton melyek voltak a legfontosabb mérkőzések?

- Igyekeztük frissen tartani a lányokat, optimálisan elosztani közöttük a terhelést. Én a legfontosabbnak a spanyolok és a japánok legyőzését éreztem. Az, hogy a spanyolokat, akiktől a felkészülés során háromszor is nagyon szoros csatában kikaptunk, a vb-n sikerült megverni, óriási lökést adott a lányoknak a folytatásra. A másik kulcsmeccs a japán válogatott elleni negyeddöntő volt. Egy alacsony, de borzasztó gyors játékosokból álló, nagyon harcos, agresszív játékot játszó, hatalmas iramot diktáló, távolról kiválóan dobó, igen kellemetlen ellenfelet sikerült legyőznünk a négy közé jutásért. Az első félidő még az övék volt, de végül a saját fegyverükkel tudtuk legyőzni őket: keményítettünk a védekezésen, mi is agresszívebbek lettünk, a végét pedig fizikailag a mi lányaink bírták jobban, mi tudtunk gyorsabban játszani, indítani - óriási győzelem volt!

- Szakmailag mivel jutott ennyire messze a társaság?

- Amire nagyon büszke vagyok, és lehetnek a lányok is, az az, hogy a csapatvédekezésünk, az öt-öt elleni védekezésünk nagyon jól működött. Voltak olyan hat-nyolc perces időszakok, amikor a felállt védelmünk ellen nagyon nehéz volt kosarat dobniuk az ellenfeleknek. Támadásban is léptünk előre, s mindezek révén sikerült ellensúlyozni, hogy szerkezetben, fizikálisan riválisaink többségét azért magasabb, erősebb játékosok alkották.

- Említette a hiányérzetet, annak kapcsán, hogy nem sokon múlt, hogy éremmel térjen haza a csapat. Összességében ennek és az egész vb-szerelésnek milyen utóhatásai lehetnek a hét végén kezdődő U18-as Európa-bajnoki szereplésre?

- Említettem a kis hiányérzetet, de összességében egyértelmű, hogy pozitívan kell felfogni a világbajnoki szereplést. A világbajnoki negyedik helyezésünknek két utóhatása valószínű, hogy lesz, az egyik, hogy ez azért jelenthet némi tiszteletet az irányunkban, a másik viszont, hogy a mi esetleges legyőzésünk az nagy "skalp" lenne a riválisaink számára, tehát nagyon "harapni" fognak ellenünk.

- Eldőlt már, mekkora lesz a különbség a világbajnokságon szerepelt és a héten az udinei Eb-re utazó játékoskeret között?

- Igen, gyakorlatilag a vb-csapat utazik az Eb-re, mindössze két helyen változik a keret. Dombai Réka visszatér saját korosztályához, ő bekapcsolódik az U16-os válogatott felkészülésébe, és Szirony Dorina lesz még, aki nem tart velünk, helyettük Tóth Orsolya és Révész Boróka lesz ott az udinei csapatban. Sajnos a korosztály meghatározó játékosa, a már némi élvonalbeli tapasztalattal is rendelkező Dúl Panka még nem épült fel a sérüléséből, rá nem számíthatunk.

- Milyen reményekkel utaznak Udinébe a szombaton kezdődő Európa-bajnokságra?

- Mivel a csapatunk nagy része a korosztályon belül a fiatalabb évjártból került ki, itt várhatóan fizikálisan meg inkább hátrányban leszünk, mint mennyire a vb-n voltunk. Ráadásul biztos, hogy a vb-szereplés azért elég sokat kivett a lányokból, de nincs mese, újra fel kell pörögni, s legalább olyan "éhesen" kell játszani, mint a világbajnokságon. Ma még pihennek a lányok, majd lesz három edzésünk, s közben mi, a szakmai stáb tagjai próbálunk minél több információt begyűjteni az első ellenfélről, a szlovén válogatottról. Az elvünk nem változik, hogy mindig az adott, a következő feladatra koncentrálunk. Úgy vélem, az Eb-n nem lesz olyan kiemelkedő csapat, mint amilyen a vb-n az amerikai válogatott volt, de nagyon kiegyensúlyozott lehet a mezőny. Csoportellenfeleink közül a lettek hozzánk hasonlóan nagyjából a vb-csapatukkal jönnek, a németeket felkészülési tornáról ismerjük. Fontos lenne jó pozícióban zárni a csoportkört, mert akkor a mi águnkon lévő másik csoportból, az olasz, horvát, svéd, belga négyesből talán kevésbé erős riválist kapnánk a legfontosabb összecsapásra, a csoportkör utáni, a legjobb nyolc közé jutásról döntő mérkőzésre. Ez a korosztály két éve az U16-os Eb-n tizenkettedik lett. Úgy érzem, a vb-szerepléssel a hátunk mögött így, hogy ez egy fiatal U18-as csapat, a legjobb nyolc közé jutás nagy siker lenne, az pedig már tényleg csak a hab lenne a tortán, ha olyan eredményt érnének el a lányok, amellyel kvalifikálja magát a társaság a jövő évi U19-es világbajnokságra.


Fotó - fiba.basketball Vissza a főoldalra!


  2018. Július 31.

2018 Július

h.k.s.c.p.s.v.
 
 
 
 
 
 
1
2 hír
2
3
1 hír
4
1 hír
5
3 hír
6
1 hír
7
8
9
10
2 hír
11
1 hír
12
13
14
15
1 hír
16
17
18
19
1 hír
20
1 hír
21
22
23
24
25
26
27
28
1 hír
29
30
31
1 hír
 
 
 
 
 
Get the Flash Player to see this player.

j plyn
A szövetség hivatalos médiatámogatója
Nemzeti Sport
 KÖZZÉTÉTEL

Közzététel az adózó 2015. évi rendelkezése szerint a kedvezményezett részére átutalt összeg 2016. évben történt felhasználásáról
A 2015. évi adó 1% felajánlásának köszönhetően a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége 50.074 Ft támogatásban részesült.
A Szövetség a fenti összeget, a törvényi előírásoknak megfelelően, az Alapító okiratban foglaltak alapján a 2016 évi Kosárlabdázás Napja rendezvényünk szervezési feladataihoz használta fel.
Ezúton köszönjük mindazok támogatását, akik adójuk 1%-át az MKOSZ részére ajánlották fel.

 OLDALTÉRKÉP


BAJNOKSÁGOK - FELNŐTT

BAJNOKSÁGOK - UTÁNPÓTLÁS

  • MŰSOR

  • Műsor
  • CSAPATOK

  • Csapatok
  • JÁTÉKOSOK

  • Játékosok